Opleiding Chiron Hulpverlener

Deze basisopleiding tot Chiron Hulpverlener (Equitherapeut/ Coach met behulp van paarden) is op 2 manieren te volgen namelijk in een groepstraject óf in een individueel traject.

Het groepstraject is geschikt voor zowel mensen met als zonder ervaring in de hulpverlening, afhankelijk van je ervaring kun je de modules kiezen die het beste bij jouw huidige kennis en ervaring aansluiten.

Het individuele traject is enkel geschikt voor mensen die al ervaring hebben in de hulpverlening, zoals psychologen, pedagogen, therapeuten, coaches, docenten, verpleegkundigen, maatschappelijkwerkers etcetera.

Groepstraject tot Chiron Hulpverlener


Voor mensen met én zonder ervaring in de hulpverlening


Er start weer een nieuw groepstraject in April. (Nog 2 plekjes vrij!)

Geef je op voor een GRATIS kennismakingsgesprek zodat je goed kunt bepalen of de opleiding bij je past!

Theorie

Het groepstraject is geschikt voor iedereen die benieuwd is naar hoe de paarden ingezet kunnen worden om mensen te kunnen ondersteunen en begeleiden op psychisch en sociaal gebied, maar ook wanneer je meer zelfervaring wilt opdoen en je kennis en vaardigheid in het werken met mensen én paarden wilt ontwikkelen.

Voor de mensen die al ervaring hebben in de hulpverlening heeft het groepstraject ten opzichte van het individuele traject als grootste voordeel dat je anderen aan het werk kunt zien en kunt leren van én met andere coaches en therapeuten.

Het groepstraject bestaat uit verschillende modules zodat hierin een op maat gemaakt aanbod mogelijk is en je de kennis tot je kunt nemen die jij ook nodig hebt.

Het aanbod van het groepstraject is zo opgesteld dat je na afloop van dit traject beschikt over uitgebreide en volledige kennis om met een gegrond vertrouwen zelfstandig aan het werk te kunnen gaan als Chiron Hulpverlener.Opleiding Equitherapie

Afhankelijk van je basisberoep kun je dan met behulp van de paarden aan het werk gaan als Chiron (Psycho)- therapeut, -Psycholoog, -Pedagoog, -coach of begeleider.

Wat leer je 
De Chiron Hulpverlener heeft:

 • Kennis van de diverse methodes (zowel vanaf de grond als rijdend) om paarden in te zetten binnen het huidige basisberoep en voor ondersteuning en begeleiding op sociaal en psychisch gebied;
 • Inzicht in de eigen kracht en mogelijkheden om de paarden in te kunnen zetten;
 • Algemene kennis van paarden op het gebied van verzorging, gedragingen, anatomie en trainingsvormen zodat de paarden voldoende ondersteund kunnen worden tijdens het werken met cliënten;
 • Voldoende kennis en ervaring om zelfstandig cliënten individueel of in een groep te begeleiden met behulp van de paarden.

Opleiding EquitherapieVoor wie
Iedereen die wil leren hoe de paarden ingezet kunnen worden om mensen te ondersteunen en te begeleiden op psychisch en sociaal gebied, daarnaast is de opleiding ook geschikt wanneer je enkel meer over zichzelf te weten wil komen en wil groeien als mens.
Ervaring in het therapeutisch werk en met paarden is niet noodzakelijk, wel zullen er dan modules gevolgd moeten worden om deze ervaring op te doen, zodat ook het examen met goed gevolg af te leggen is.

Eerdere ervaringen van het groepstraject

"Wat ik bijzonder vind aan deze opleiding is dat je heel snel, eigenlijk direct, komt tot de kern van wie je bent en waarom je op een bepaalde manier handelt. Best spannend! Maar Cynthia zorgt voor een heel veilige, respectvolle sfeer. En laat je vrij in je eigen weg en werkwijze te kiezen. Wat past bij je en bij het paard? Er is altijd tijd en aandacht om te praten en ervaringen te delen met de andere deelnemers en Cynthia. Maar het leukst van opleiding is gewoon lekker doen, bezig zijn met de paarden en van ze te leren. Het is voor mij een eerste tipje van een prachtige sluier die equitherapie heet!" Safka Overweel.Opleiding Equitherapie

Opbouw
Het groepstraject zal bestaan uit een intakegesprek waarin wordt besproken welke onderwerpen noodzakelijk zijn om te volgen en voor welke onderwerpen eventueel een vrijstelling gegeven kan worden.
Voor mensen die geen ervaring hebben in de hulpverlening zullen er minimaal 16 dagen gevolgd moeten worden, om ook het examen met goed gevolg af te kunnen afleggen. Voor degenen die al professioneel in de hulpverlening werken moeten er minimaal 8 dagen gevolgd worden.
Bij aanwezige kennis zijn eventuele vrijstellingen hierop mogelijk.

De volgende onderwerpen worden aangeboden in het groepstraject:

Gebied van de paarden:

 • Paardentaal (o.a. Algemene kenmerken, karakterherkenning, waar let je op in het therapieproces)
 • Kuddegedrag
 • Natuurlijk paardhouden
 • Omgangsvormen met paarden
 • Trainingsmethoden paarden
 • Methodes om het paard in te zetten (o.a. In Vrijheid/ Vrijwerken, Leiden, Rijden, Longeren en Voltigeren)

Gebied van Begeleiding

 • Algemene kennis psychologie
 • Mindfulnesstechnieken
 • Authentieke zelf/ superego
 • Lichaamsbewustzijn
 • Emotiewerk
 • Spiegelwerking
 • Risico's en veiligheid van cliënt en paard
 • Opzetten eigen praktijk
 • Energiewerk

Gebied van zelfervaring

 • Ontdekken van de eigen krachten, grenzen en kwaliteiten
 • Ontwikkelen van de intuïtie
 • Meer in contact met de eigen gevoelens en gedachten
 • Vergroten van het lichaamsbewustzijnOpleiding Equitherapie

Buiten de contacturen is het tijdens en na het traject ook mogelijk om met de andere Chiron Hulpverleners (in spé) te overleggen en kennis te delen doormiddel van een online intervisiegroep.
Na het traject volgt een examen waarin je getoetst wordt in je eigen groei en je kennis. Bij een positieve afronding ontvang je een diploma en wordt je vermeld als Chiron Hulpverlener op de website van Chiron Center.

Aanmelding
Tijdens een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek bekijken we of het groepstraject het best passend is om door te groeien naar een Chiron Hulpverlener. Je kunt je hier inschrijven voor een kennismakingsgesprek.

Data
Deze opleiding start in ieder geval 2 keer per jaar in april en Oktober/ november, voor de precieze data neem contact op.
De data vallen voornamelijk op de vrijdag en zaterdag met als frequentie ongeveer 1 keer per maand (dit is afhankelijk van de hoeveelheid modules die er gevolgd gaan worden). De opleiding omvat in totaal ongeveer 1 jaar.

Kosten
Kennismakingsgesprek: gratis

Groepstraject (8 dagen): 1180,- euro (excl. BTW), inclusief intake, het examen, de literatuurlijst, cursus map, de huiswerkopdrachten, de lunches, koffie of thee.

Groepstraject  (14 dagen): 1750,- euro (excl. BTW), inclusief intake, het examen, de literatuurlijst, cursus map, de huiswerkopdrachten, de lunches, koffie of thee.

Groepstraject (16 dagen): 1900, - euro (excl BTW), inclusief intake, het examen, de literatuurlijst, cursus map, de huiswerkopdrachten, de lunches, koffie of thee.

Groepstraject geheel (22 dagen): 2200,- euro (excl. BTW), inclusief intake, het examen, de literatuurlijst, cursus map, de huiswerkopdrachten, de lunches, koffie of thee. 

Losse dag*: 150,- euro (excl. BTW)
Losse intake**: 70,- euro (excl BTW)

De opleidingskosten kunnen aftrekbaar zijn bij de belasting, kijk ook bij de Veelgestelde vragen.

* Er geldt een korting op het volgen van een losse dag wanneer je het Groepstraject wilt uitbreiden. Het tarief voor een losse dag wordt dan 125,- euro.
** Bij het volgen van het groepstraject vervalt het bedrag voor de losse intake.

Vervolg
Na het behalen van de Chiron registratie is het mogelijk om je te blijven ontwikkelen door het volgen van diverse bijscholingen.
Deze bijscholingen zijn echter niet verplicht.

Veelgestelde vragen
De veelgestelde vragen zijn hier te vinden.
Deze opleiding is als bijscholing geaccrediteerd door de CAT en de SRVB.

Aanmelden
Schrijf je in voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek of neem contact op.

^Top

Individueel traject Chiron Hulpverlener


Voor mensen met ervaring in de hulpverlening


Het individuele traject is geschikt voor de professionele hulpverlener die ook al wat ervaring heeft met paarden. Dit traject is er op gericht om deze ervaringen uit te bouwen en de eigen kracht te ontdekken van het inzetten van het paard binnen het basisberoep. Het werken met paarden zal er voor zorgen dat de eigen werkwijze nog effectiever wordt.

Het individuele traject leidt op tot Chiron (Psycho)therapeut, -Psycholoog, -Pedagoog of –Coach.

Chiron (Psycho)therapeut, -Psycholoog, -Pedagoog of –Coach

Wat leer je
In het individuele traject wordt je versneld opgeleid zodat je op een professionele en veilige manier het paard leert integreren binnen je basisberoep. Door het volgen van dit traject ontdek je de kracht en mogelijkheden om de paarden binnen je basisberoep in te zetten om zo het therapieproces of de coaching kracht bij te zetten. Tijdens het individuele traject is er alle ruimte om aandacht te geven aan de onderwerpen die voor jou specifiek van belang zijn, zodat je gesterkt wordt en je eigen kracht ontdekt in het werken met de paarden.

 De Chiron (Pscho)therapeut, -Psycholoog, -Pedagoog of -coach krijgt tijdens de opleiding:

 • Kennis van de diverse methodes* om paarden in te zetten bij coaching- of therapiesessies;
 • Inzicht in de eigen kracht en mogelijkheden om de paarden (binnen het basis beroep) in te kunnen zetten;
 • Algemene kennis van paarden op het gebied van verzorging, gedragingen, anatomie en trainingsvormen zodat de paarden voldoende ondersteund kunnen worden tijdens het werken met cliënten;
 • Voldoende kennis en ervaring om geheel zelfstandig cliënten individueel of in een groep te begeleiden met behulp van de paarden.Opleiding Equitherapie

Voor wie
De profesionele hulpverlener die gecertificeerd is als coach, psycholoog, pedagoog of therapeut en minimaal 1 jaar ervaring heeft in het begeleiden van cliënten. Tevens is ervaring met paarden noodzakelijk**.

Enkele eerdere ervaringen van het individuele traject

"Een ervaring opzich om na ca. 35 jaar op een hele andere, veel openere manier met paarden om te gaan. Het voelt iedere keer als een kado wat ik als boodschap terug krijg van de paarden en Cynthia als opleider. Het zelf ervaren/ door voelen van de oefeningen zijn inzichtelijk, spannend en soms zeer confronterend. Wat doet het met je als een paard gaat staan slapen, terwijl jij de intentie hebt om hem/ haar een rondje te laten lopen? Uit ervaring kan ik zeggen "machteloos", maar laat dit nou een belangrijk thema zijn voor mij. "Het lozen van de macht-strijd" en overgaan tot harmonisch samenwerken tussen wie dan ook." Daniële LeBelle

"Als zoekende naar een passende opleiding als equitherapeute, ben ik via via op de site van Chiron Center terecht gekomen. Na een intakegesprek met Cynthia van der Wal kreeg ik meteen een fijn gevoel en inzicht in het individuele traject die ik voor ogen had.
Ik heb bewust voor dit traject gekozen omdat ik de één op één begeleiding prettig vond en dat bleek ook in de praktijk te kloppen. In een klas of groep zou ik niet geleerd hebben wat ik nu weet. Aan de andere kant kunnen andere mensen je ook verrijken met hun ervaringen en wijsheden.
Naast het individuele traject heb ik dan ook losse modules gevolgd in groepsverband, of workshops die ook door Chiron Center worden aangeboden.
Het werken met paarden én met kinderen voor mij als kindercoach is een vak apart en dat leer je niet alleen door boeken te lezen. Tijdens de opleiding werd ik gezien als persoon, er werd naar me geluisterd en samen hebben we gekeken waar mijn capaciteiten lagen om deze verder te kunnen ontwikkelen. Mijn paard werd ook onder de loop genomen zodanig dat ik kon bepalen waar ze wel of niet geschikt voor zou zijn om in te zetten tijdens sessie met cliënten. De flexibiliteit van dit traject is iets wat ik nog niet eerder bij andere opleidingen ben tegengekomen.

Nu ben ik aan het werk als kinder- en gezinscoach met behulp van paarden, een prachtig vak. Ik heb nu ook geleerd om goed in mijn eigen spiegel te kijken, je blijft leren van jezelf." Ottavia van den Broek

Opbouw
Het traject zal in ieder geval bestaan uit een intake, een zelfervaringstraject en begeleiding bij het uitdenken en oefenen met hoe de paarden binnen het eigen basisberoep ingezet kunnen worden. Het is een traject dat ook de nodige zelfstudie zal vragen, zo worden er huiswerkopdrachten mee gegeven en een literatuurlijst zodat je goed in staat bent om te ervaren op welke wijze je de paarden kunt inzetten. Tevens is er ook aandacht voor hoe de paarden in het therapie-/ coachingproces ondersteund kunnen worden.
Tijdens en na het traject is het ook mogelijk om met de andere Chiron Hulpverleners (in spé) te overleggen en kennis te delen doormiddel van een online intervisiegroep.

Na het traject volgt een mondeling examen waarin je getoetst wordt in je eigen groei en kennis. Bij een positieve afronding ontvang je een diploma en wordt je vermeld op de website van Chiron Center.Opleiding Equitherapie

Aanmelding
Tijdens een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek bekijken we of het individuele traject het best passend is om door te groeien naar een Chiron (Pscho)therapeut, -Psycholoog, -Pedagoog of -coach. Bij weinig tot geen ervaring met de paarden kan het zijn dat aangeraden wordt om tevens een aantal modules uit het groepstraject te volgen voordat een registratie als Chiron(psycho)therapeut of -coach mogelijk is.
Je kunt je hier inschrijven voor een kennismakingsgesprek.

Kosten
Kennismakingsgesprek: gratis

Individuele traject**: Het tarief is afhankelijk van de precieze inhoud en de huidige kennis en kan na het gratis kennismakingsgesprek worden opgesteld.

Losse intake ***: 70,- euro (excl. BTW).

*Methodes die aan bod komen zijn o.a. het paard in vrijheid in zetten/ vrijwerken, leiden, longeren en rijden.
** Bij weinig tot geen ervaring met de paarden kan het zijn dat aangeraden wordt om tevens een aantal modules uit het groepstraject te volgen voordat een registratie als Chiron(psycho)therapeut of -coach mogelijk is. Tijdens/ na het volgen van het individuele traject betaal je hiervoor 125 euro (excl. BTW) per dag (in plaats van 150,- euro per dag).
*** Bij het volgen van het individuele traject vervalt het bedrag voor de losse intake.

Vervolg
Na het behalen van de Chiron registratie is het mogelijk om je te blijven ontwikkelen door het volgen van diverse bijscholingen.
Deze bijscholingen zijn echter niet verplicht.

Veelgestelde vragen
De veelgestelde vragen zijn hier te vinden.

Deze opleiding is als bijscholing geaccrediteerd door de SRVB.

Aanmelden
Schrijf je in voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek of neem contact op.

^Top

Deel deze pagina op: